DELEGACIJA KANTONA SARAJEVO POLOŽILA CVIJEĆE NA SPOMEN OBILJEŽJE I MALENE GROBOVE TRAGIČNO NASTRADALIH BEBA - informacija za javnost

Delegacija Kantona Sarajevo danas je na Gradskom groblju "Vlakovo" položila cvijeće na Spomen obilježje i malene grobove šest beba -  Džemala Šabanovića, Faika Krasnićija, Medine Bostandžije, Al'dine-Dalal Akmadžić, Amine Čustović i Damira Pejanovića, koji su na današnji dan, a prije tri godine, tragično izgubili svoje male živote.
 
 "U ovom tužnom trenutku sve riječi su suvišne, al' jednostavno osjećam potrebu da na ovaj tužni dan uputim apel svim onim koji zbog raznih okolnosti i razloga imaju namjeru da svoju djecu ostave ustanovama za zbrinjavanje da dobro razmisle prije nego se odluče na takav korak, jer našoj djeci je najbolje i najsigurnije upravo kod  nas – roditelja", poručila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Emina Dubravić.
 
Tog kobnog 22. aprila 2007. godine desila se nezapamćena i užasna tragedija, jer je u požaru izazvanom grijalicom u Odjelu za bebe smrtno stradalo šest najmlađih štićenika Dječijeg doma „Bjelave“, a 18 ih je povrijeđeno.
 
"Ova užasna tragedija je ostavila dubok trag u srcima i na dušama svih nas uposlenih, i jedino što nam ostaje jeste sjećanje na našu dragu stradalu djecu", sa suzama u očima kaže Emira Pinjo, koja je te tragične noći bila dežurna sestra na susjednom odjeljenju.  
Na malene grobove i ispred Spomen obilježja djeci Sarajeva cvijeće su položile i delegacije Grada Sarajeva, Općine Centar, kao i predstavnici uposlenika  Dječijeg doma "Bjelave", na čelu sa direktorom Amirom Zelićem.
 
„Od kada se desila ova tragedija ne prođe niti jedan trenutak da ne pomislim na moju djecu, koja su i danas dvadesetčetiri sata sa mnom, u mojim mislima“, tužno nam je kazao direktor Zelić.