ESV KS poziva zastupnike u Skupštini KS da što prije razmatraju izmjene zakona kojima će se umanjiti negativni efekti u radu poslodavaca u realnom sektoru

Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo kojim se, između ostalog, zabranjuje zapošljavanje u javnim preduzećima i institucijama koje se finansira iz Budžeta KS bila je jedna od tačaka o kojoj je danas kolegij Ekonomsko – socijalnog vijeća Kantona Sarajevo razgovarao na sjednici ovog tijela.

Ovim zaključkom se, kako su naveli, Vladi KS i resornim ministarstvima zabranjuje davanje saglasnosti za prijem u radni odnos uposlenika na određeno i neodređeno vrijeme, zaključivanje ugovora o djelu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima, obustavljanje internih premještanja zaposlenika unutar ustanova preduzeća, organa uprave i ministarstava, imenovanje rukovodilačkih. upravljačkih i nadzornih struktura.

Članovi Kolegija su poručili da je skupštinskim zaključkom dovedeno u pitanje funkcioniranje određenog broja javnih preduzeća i ustanova.

Pojasnili su da je u vremenu aktuelne epidemiološke situacije, koja zahtjeva brzo donošenje odluka i nesmetano odvijanje radnih procesa, dovodeno u pitanje upravo obavljanje tih procesa.

Na nastavku sjednice Skupštine KS zastupnici će razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo. S tim u vezi, pozivaju ih da se ovaj zakon hitno donese, jer se poslodavci i uposlenici u realnom sektoru susreću sa brojnim problemima.

Također, smatraju kako i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za Izmjene i dopune Finansijskog plana Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Sarajevo za 2020. godinu treba biti usvojen. Na ovaj način će se, kako su istakli, stvoriti pretpostavke za pomoć privrednim subjektima i njihovim zaposlenicima u saniranju negativnih efekata izazvanih koronavirusom.

Uzimajući u obzir važnost pomenutih dokumenata i njihovih izmjena kolegij Ekonomsko - socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo, zaključilo je da ih zastupnici trebaju razmotriti što prije.