Ministrica Dautbegović otvorila Dnevni centar za boravak osoba sa invaliditetom u Nahorevu

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović otvorila je danas Dnevni centar za boravak osoba sa invaliditetom u Nahorevu.

Ovom prilikom, ministrica Dautbegović je istakla da joj je čast i zadovoljstvo da u trenutku kada se obilježava dan KJU Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavnje osoba sa invaliditetom i drugih osoba Sarajevo otvori baš jedan ovakav centar.

„Otvaranjem Dnevnog centra, vaša ustanova direktno se uključuje u reformske procese vezane za mijenjanje zastarjelog institucionalnog zbrinjavanja korisnika, kroz pružanje usluge dnevnog zbrinjavanja i razvoj servisa podrške za lica sa invaliditetom na dnevnoj osnovi i na tome vam iskreno čestitam. Davanjem saglasnosti na otvaranje Dnevnog centra, Ministarstvo je još jednom, zajedno sa Vladom i Skupštinom Kantona Sarajeva, iskazalo svoju opredjeljenost za poduzimanje djelotvornih i odgovarajućih mjera na stvaranju društva jednakih mogućnosti u kojem će svim osobama sa invaliditetom biti omogućen život u lokalnoj zajednici i njihovo puno uključivanje i sudjelovanje u istoj“, naglasila je ministrica Dautbegović.

Dodala je kako cijeni dosadašnje značajno iskustvo uposlenih u radu sa njihovim korisnicima, kao i uložene napore da se oni integrišu u društvenu zajednicu kroz različite kulturne, edukativne, sportske i slične aktivnosti.

„Nemam dileme da će ovaj Dnevni centar ispuniti svrhu osnivanja, te vam na na kraju želim čestitati dan vaše ustanove i poželjeti dalji uspješan rad sa dosadašnjim korisnicima, kao i početak rada Dnevnog centra za koji očekujem da će postati primjer dobre prakse po pitanju dnevnog zbrinjavanja osoba sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo i šire“, poručila je ministrica Dautbegović.

Današnjem otvorenju prisustvovali su i ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić, kao i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Sulejman Haljevac, a koji je dao punu podršku realizaciji projekta otvaranja Dnevnog centra za boravak osoba sa invaliditetom.