Otvorena manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2019. godine”

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju mezarja Kovači danas je otvorena manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2019. godine" koja ima za cilj evociranje uspomena na ključne dane odbrane Bosne i Hercegovine.

U ime Kantona Sarajevo cvijeće su položili predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković i ministar za boračka pitanja Ismir Jusko sa delegacijama Skupštine i Vlade.

Ministar Jusko izjavio je da je manifestacija jedna od najbolje organiziranih do sada, te da će okupiti oko 20.000 učesnika iz cijele države. 

Vjerski program za poginule pripadnike Armije i MUP-a RBIH pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti, i to služenje parastosa i mise zadušnice već je održano u nedjelju 28. jula i jučer u Staroj pravoslavnoj crkvi i Crkvi sv. Ćirila i Metoda. U Ratnoj džamiji na Igmanu vjerski program posvećen sjećanju na šehide pripadnike Armije i MUP-a RBiH planiran je za danas u večernjim satima, kao i za sutra.

U znak sjećanja na šehide i poginule borce, danas su također upriličena polaganja cvijeća i na brojnim drugim mezarjima i grobljima na području Kantona.

Centralni dio manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2019“ planiran je za sutra, 02. augusta. U 10:00 sati održat će se čas historije na planini Igman, u okviru mezaristana na Velikom polju, dok je u 09:30 sati predviđena aktivnost pod nazivom „Pouka bosanskog otpora“ na Bjelašnici u mjestu Proskok. Također je planirano i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na Grkarici, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači. Istog dana održat će se i sportske igre u terminu od 10:30 do 16 sati.

U 15:30 sati  na igmanskom Velikom polju bit će organiziran defile ratnih veterana Armije i MUP-a Republike BiH, a nakon njega i prigodan kulturno-umjetnički program.