POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA GRADNJU STAMBENOG OBJEKTA INTERNO RASELJENIM PORODICAMA IZ OPĆINE STARI GRAD-informacija za javnost-

 
Polaganjem kamena temeljca na Vasinom Hanu danas je ozvaničen početak radova na gradnji objekta kolektivnog stanovanja za devet interno raseljenih porodica sa područja općine Stari Grad. Riječ je o radovima koji se realiziraju u okviru projekta "Izgradnja objekta kolektivnog stanovanja, lokalitet Brusulje-Vasin Han, za trajno stambeno zbrinjavanje interno raseljenih porodica".
 
Kamen temeljac položili su ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Emina Dubravić i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a ovom činu prisustvovali su i predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica, Humanitarne organizacije „Hilfswerk Austria International", te porodice Mehmeda Durakovića, Nijaza Pinje i Džemaila Abitija koji su budući vlasnici stanova. 
 
Ministrica Dubravić kazala je da su sredstva za realizaciju  projekta osigurali Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Općina Stari Grad i Humanitarna organizacija "Hilfswerk Austria International" koja je i implementator projekta.
 
"Ukupna vrijednost projekta je 595.000,00 KM, od čega je Ministarstvo izdvojilo 200.000,00 KM, Općina 100.000, 00 KM, te "Hilfswerk Austria International" 7.000,00 KM. Na ovaj način stekli su se uslovi za početak radova. Planirano je da će nedostajućih oko 200.000,00 KM za potpunu realizaciju projekta zajednički osigurati Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Ministarstvo stambene politike KS, te općina Stari Grad", istakla je ministrica Dubravić uz želje da se svih 32 člana ovih interno raseljenih porodica okupi na istom  mjestu u proljeće naredne godine kada je planiran završetak radova i uručenje ključeva porodicama.
 
Ovom događaju već se raduje Mehmed Duraković koji je sa svojom porodicom od završetka rata promijenio tri alternativna mjesta prebivališta. Zahvalio se finansijerima projekta te izrazio nadu da će se u novi stan useliti u planiranom roku.
 
Načelnik Hadžibajrić istakao je kako je poslije rata do danas stambeno zbrinuto osam interno raseljenih porodica sa područja općine Stari Grad. Realizacijom ovog projekta ostaće još 24  porodice sa istim statusom.
 
"Općina će aplicirati za sredstva za iduću godinu kojim će se finansirati gradnja još jednog objekta kolektivnog stanovanja, čime ćemo u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvima i "Hilfswerk Austria International" nastaviti stambeno zbrinjavanje ove kategorije naših građana", istakao je načelnik Hadžibajrić.