POVRATNICIMA U OPŠTINU FOČA URUČENI KLJUČEVI SANIRANIH KUĆA

U okviru realizacije Projekta “Povratak u Istočnu Bosnu, općine: Foča, Kalinovik i Trnovo/RS” danas su ministrica rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Emina Dubravić i ministar stambene politike KS Čedomir Lukić uručili ključeve saniranih kuća povratničkim porodicama Rame Čolpe iz sela Zamršten, Zećira Biće iz sela Travnik, Ahmeda Bostandžića iz sela Đeđevo/Brod na Drini i Almase Spahić iz sela Mrđenovići.
 
 Pomenuti Projekat je zajednički projekat Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Ministarstva stambene politike, koji su za njegovu realizaciju izdvojili 1.250.000,00 KM, zatim Federalnog ministarstva  raseljenih lica i izbjeglica, koje je izdvojilo 500.000,00 KM, te Vlade Njemačke i njemačke Nevladine organizacije “Arbeiter-Samariter-Bund e.V. - ASB” koji su izdvojili 434.000,00 KM.
 
 Projekat je završen, a obnovljene su 53 povratničke kuće u opštinama Foča, Kalinovik i Trnovo/RS, izgrađena su četiri mosta na rijeci Bistrici, te obnovljene dvije ambulante u Kozijoj Luci i na Tjentištu. Do sada je podijeljeno 37 ključeva povratnicima, a planirano je da do kraja maja  ključeve obnovljenih domova dobije i 16 preostalih povratničkih porodica.
 Kako je naglasila Almasa Spahić povratnica u selo Mrđenovići i supruga šehida sa troje djece, u njeno selo se vratila većina prijeratnih stanovnika, ali starije životne dobi.
 
 “S obzirom da je ovo plodno područje, moguće se baviti poljoprivredom i na taj način osigurati egzistenciju, a uz to je i bezbjednosna situacija povoljna”, istakla je povratnica Spahić.
 
 I Zećiru Bići povratniku u selo Travnik, koji se vratio prije 10 godina, uručeni su ključevi obnovljene kuće. Uz zadovoljstvo i zahvalnost za pruženu pomoć, Zećir je ukazao i na potrebu sanacije putnih komunikacija, koje im trenutno predstavljaju gorući problem, a posebno u zimskom periodu, kada je teško doći do ljekara.