PREMIJER MEHMEDIĆ I MINISTRICA DUBRAVIĆ U POSJETI “TERAPIJSKOJ ZAJEDNICI-KAMPUS KS”:OPORAVAK KROZ SPORT, UMJETNOST, PRIRODU I ZAJEDNIŠTVO

 
Prije tri godine “Terapijska zajednica - Kampus Kantona Sarajevo” u Rakovici primila je svoje prve štićenike u okviru programa odvikavanja od psihoaktvnih supstanci.
 
Trenutno u Kampusu boravi 25, uglavnom mladih osoba, a njih su danas  kao i uposlene ove Javne ustanove posjetili premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice u Vladi Kantona Sarajevo Emina Dubravić.
 
Kroz terapiju sportom i aktivnostima u različitim radionicama mladi ljudi koji ovdje borave, uz stručni nadzor, pokušavaju ponovno uživati u životu bez opijata.
 
Kako naglašavaju zaposleni, nastoji se stvoriti atmosfera zajedništva, razvijati osjećaji vrednovanja koji su neophodni u terapiji oporavka.
 
Premijera Mehmedića i ministricu Dubrović direktor Terapijske zajednice Hase Tirić detaljnije je upoznao s načinom rada Kampusa, rezultatima terapije i svim aktuelnim pitanjima  vezanim za  rad jedne ovakve ustanove.
 
“Nažalost, naši kapaciteti su ovdje ograničeni s obzirom da možemo smjestiti 20 do 25 osoba, sada smo puni, a 200 osoba se prijavilo za boravak ovdje.
 
Posebno se osjeća nedostatak  uslova za smještaj ženskih osoba, jer imamo zaista teških slučajeva ovisnica kojima je terapija neophodna”, naglasio je Tirić.
 
Dodao je i koliko je važna uloga porodice u suočavanju s ovim problemom.
Psiholozi i socijalni radnici naglašavaju da u terapiji liječenja i oporavka veći problem imaju sa roditeljima koje nekada i ugovorom moraju obavezati da posjećuju djecu.
 
Štićenici  Kampusa u 90 % slučajeva dolaze iz porodica gdje ima nasilja u porodici i alkoholizma i takve roditelje je teško motivisati da se uključe u terapiju.
 
“O ovoj temi se mora pričati, to je pošast gdje, nažalost, odgovaramo posljedično. Zabrinjava dostupnost droga djeci od 12 godina i više.  Morat će se ulagati i dalje u ovakve kapacitete, ali više se treba okrenuti preventivi.
 
Porodica ima obavezu i odgovornost prema svom djetetu, a država treba raditi svoje programe preventive i liječenja, kada nažalost dođe do njih”, rekao je premijer Mehmedić prilikom posjete Terapijskoj zajednici – Kampus u Rakovici.