TRADICIONALNO OBILJEŽAVANJE «DJEČIJE NEDJELJE» -informacija za javnost

Sportska takmičenja, edukativne radionice, pozorišne predstave, interaktivne igre i diskusije, neke su od aktivnosti kojima će se ove godine u periodu od 05. do 11. oktobra 2009.godine tradicionalno obilježiti «Dječija nedjelja» u Kantonu Sarajevo.
 
Program obilježavanja „Dječije nedjelje“ danas su na press konferenciji predstavili ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Emina Dubravić i predstavnici ustanova koje organiziraju aktivnosti, odnosno JU «Djeca Sarajeva», JU «Centar za kulturu» Sarajevo, SOS Društveni centar «Hermann Gmeiner», Dječiji dom «Bjelave» i UHO za zaštitu i ostvarivanja prava djeteta „Naša djeca».
„Ministarstvo je, kao i svake godine do sada, okupilo učesnike programa, te izdvojilo novčana sredstva u iznosu od 15.000,00 KM za realizaciju predviđenih aktivnosti kojima će biti obilježena „Dječija nedjelja“ u našem kantonu.  Određen broj aktivnosti realizujemo u saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, te ćemo već sutra posjetiti Udrugu roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Koraci“ u Livnu, prilikom čega ćemo im uručiti donaciju Kantona Sarajevo u iznosu od 1.500,00 KM“, najavila je ministrica Dubravić.
Kako je istaknuto na press konferenciji, ovo je prilika da se više nego inače govori o pravima djeteta, skrene pažnja društvene zajednice na brigu o djeci, a sve s ciljem zadovoljavanja njihovih osnovnih potreba i poštivanja prava, koja su regulisana 'Konvencijom UN-a o pravima djeteta' iz  1990.godine.
    Obilježavanje „Dječije nedjelje“ u Kantonu Sarajevo počelo je danas filmskim maratonom u organizaciji SOS Društvenog centra «Hermann Gmeiner», čija je direktorica Azra Baščelija za naredni dan najavila održavanje kreativna radionice za izradu nakita od papira sa gostima iz Japana.