Premijer Forto na novogodišnjoj press konferenciji Vlade KS: Ispred nas je važna godina, vrlo smo ambiciozni

"Transparentnost politika, administrativni red, poštivanje zakona, propisa i procedura - to je temelj na kojem počiva ova Vlada Kantona Sarajevo. Na ovaj smo način stekli mnoge prijatelje", poručio je to premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na novogodišnjoj press konferenciji Vlade Kantona Sarajevo održanoj danas u Domu mladih - Centra Skenderija.

Istakao je kako se poslije aktuelne Vlade KS građani Sarajeva se neće stidjeti svog javnog saobraćaja, niti plaćati jednako od Čaršije do Marin Dvora, kao kad se voze od prve stanice do Ilidže.

"Iza nas u ovoj godini ostaju rezultati. Napravili smo balans. Bili smo dobri domaćini, pronašli prostor za uštede. Otvorili nove dionice direktne materijalne, finansijske i druge pomoći građanima i firmama”, kazao je premijer Forto.

Dodao je i kako će ovaj saziv Vlade KS pamtiti porodilje, kojima je kantonalna izvršna vlast obratila sa makar malo mjerjive pažnje.

Poručio je da se od parola ne živi, a da će uvećane naknade koje će porodilje dobiti pokriti neke potrebe.

“Rekordnih 4,9 miliona KM izdvojili smo za nauku, istraživačke projekte. Nagrađujemo izvrsne, školujemo njih 25. Važno je najmlađim dati motiv da budu najbolji. Rekordan je i broj vakcinisanih u KS, asistenata koji pomažu u nastavi. EXPO je bio onaj nužni boost, vjetar u jedra za put naprijed”, kazao je premijer Forto, sumirajući godinu na izmaku.

Prema njegovim riječima, cilj je da Kanton Sarajevo bude kotač promjena u cijeloj Federaciji BiH, te Bosni i Hercegovini.

“Ni najveći, ni najmnogoljudniji, ali najuspješniji i historijom obavezani da budemo put kojim vrijedi ići. Svako vrijeme ima svoje heroje. Od otpada napraviti energiju, zasaditi svaku parcelu, sačuvati vodu našim građanima je put kojim idemo. To znači, da vidimo dulje od toga koliko će trajati naš život. Ispred nas je važna godina, vrlo smo ambiciozni.

Mladi i digitalne tehnologije su u fokusu naših planova, ništa manje od najbolje nas neće zadovoljiti. Kako ćemo u 2022., ako se neko pita, pa ubrzavamo. Prva godina, baš kao i prva brzina služe zagrijavanju. Vrijeme je za ubrzanje”, najavio je premijer Forto.

Kako je naveo, volio bi, da jednom za 30, 40, 50 godina, kada ocjena historije bude iskazana u generalizaciji, ovi članovi Vlade KS budu prepoznati kao oni koji su osvijetlili, pomakli naprijed i ostavljali srce na terenu da svima u KS bude bolje.

Novinarima se obratio i Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, koji je kazao da je Skupština u ovoj godine ostvarila rekorde u radu. Između ostalog, kazao je da su zastupnici za godinu imali 36 zasjedanja, odnosno u prosjeku tri sjednice mjesečno.  

“Da imamo rezultate, govore podaci da je Skupština ukupno razmatrala 42 zakona, od kojih je 27 izmijenjeno dopunama i kroz prijedloge usvojeno, a 15 je stavljeno u nacrt, odnosno javnu rasprvu”, kazao je, između ostalog, predsjedavajući Okerić.

Prema njegovim riječima, razmatrano je ukupno 418 materijala, od toga je usvojeno 319.

S obzirom da će 5. januara biti napunjena godina od imenovanja aktualnog saziva Vlade sa premijerom Fortom, u prilogu možete pogledati i izdvojene najbitnije rezultate ministarstava, te finansijska izdvajanja.