Uspostavljena dodatna platforma za kreiranje pozitivnog okruženja za majke s djecom

Simbolično, na Dan žena, danas je potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i Udruženja “Majka i dijete – Bombon”.

Potpisnice dokumenta, ministrica Ivana Prvulović i predsjednica Udruženja Alma Hodžić Badić iskazale su opredijeljenost da u narednom periodu Ministarstvo i Udruženje zajednički realiziraju aktivnosti u cilju podrške porodicama s djecom, prvenstveno majkama s djecom.

U okviru potpisnog Memoranduma usaglašeno je zajedničko djelovanje potpisnika na polju osnaživanja porodice kroz društvenu podršku, te realizacija edukacija i aktivnosti koje potiču odgovorno i zdravo roditeljstvo, osiguravanja bolje komunikacije i pristupa institucijama između roditelja i institucija iz oblasti socijalne zaštite i zaštite porodice s djecom.

Također, predviđeno je unapređenje razmjene znanja s namjerom njegovanja kvalitetnije koordinacije zajedničkog djelovanja u područjima ranog rasta i razvoja, te pomoć u pružanju podrške najboljim praksama u ovoj oblasti, kao i organizacija javnih manifestacija za građane, radionica, okruglih stolova i konferencija na temu podrške porodici, kao i druge aktivnosti usmjerene na pružanje podrške porodicama u Kantonu Sarajevo. 

Podrška porodicama s djecom i majkama u svim segmentima života jedna je od misija Udruženja “Majka i dijete – Bombon”, što je i politika Ministarstva, koje je u proteklom periodu napravilo značajan  pomak u oblasti zaštite porodice s djecom.

Ministrica Prvulović i predsjednica Hodžić Badić saglasile su se da potpisani Memorandum predstavlja dobru platformu za kreiranje pozitivnog okruženja podrške porodicama s djecom i stvaranje dodatnih uslova za kreiranje i realizaciju pronatalitetnih mjera u KS.