Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice: Javnim kuhinjama za povratnike doznačeno 130.000 KM

Nakon provedene procedure Javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava za održivi povratak za povratnike van Kantona Sarajevo, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS dodijelilo je ukupno 130.000 KM za rad javnih kuhinja za povratnike.

Sporazume o dodjeli sredstava potpisala je danas resorna ministrica Ivana Prvulović sa predstavnicima Humanitarne organizacije “Merhamet” Goražde, Udruženja građana Narodna kuhinja “Optimisti” Prijedor i Udruženja Fond solidarnosti “Hasna” Janja.

HO “Merhamet” Goražde dodijeljena su sredstva u iznosu od 50.000 KM za adaptaciju prostora namijenjenog za javnu kuhinju za povratnike i socijalno ugroženo stanovništvo.

Predsjednik ove humanitarne organizacije Kenan Vrbanjac zahvalio je Komisiji resornog ministarstva jer je prepoznala važnost projekta s kojim su aplicirali na Javni poziv, te odobrila sredstva za njegovu realizaciju.

“Projekt ‘Narodna kuhinja i pekara za sve ljude koji su u potrebi’ je zaista od velikog značaja za stanovnike Goražda i regije uz granicu sa Srbijom. Veliko hvala Kantonu Sarajevo i Ministarstvu na brzini dodjele sredstava za ovaj naš projekt. Želim naglasiti da je pomoć od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS najveća koju smo dobili iz BiH, uz podršku naših partnerskih organizacija iz Amerike i Republike Turske”, izjavio je Vrbanjac.

Narodnoj kuhinji “Optimisti” iz Prijedora dodijeljeno je također 50.000 KM za rad kuhinje, nabavku paketa i lijekova za povratnike na područje prigradskih i gradskih naselja grada Prijedor, dok su Udruženju Fond solidarnosti “Hasna” iz Janje dodijeljena sredstva u iznosu od 30.000 KM.

Zijad Čanić, predsjednik udruženja Narodna kuhinja “Optimisti” također je zahvalio na dodijeljenim sredstvima ističući kako su dobrodošla u trenutnim teškim okolnostima.

“Hvala na ukazanom povjerenju, sredstva će biti utrošena kako je projektom i predviđeno”, istakao je.

Predstavnica Kuhinje “Hasna” iz Janje Amela Šehić pojasnila je da i ova kuhinja djeluje kao narodna kuhinja već sedam godina, uglavnom zahvaljujući dobrovoljnom radu kao i prilozima humanitaraca. Predmet apliciranja na  javni poziv Ministarstva je bila ugradnja toplotne pumpe za grijanje javne kuhinje “Hasna”.

“To je velika investicija koju nismo mogli samostalno realizirati. Zahvalni smo resornom Ministarstvu i komisiji na podršci iskazanim potrebama, kao i ministrici Ivani Prvulović na senzibilitetu koji pokazuje za ljude u potrebi”, istakla je Šehić.

"Smatram da su javne kuhinje značajna karika u sistemu socijalne zaštite. Obzirom da u mjestima u kojima žive povratnici ne postoji stabilan sistem finansiranja obroka u narodnim kuhinjama, kao što je to slučaj sa finansiranjem toplog obroka u javnim kuhinjama Kantona Sarajevo, Ministarstvo je odlučilo značajnim iznosima podržati osnivanje i rad narodnih kuhinja koje obezbjeđuju, odnosno koje će obezbjeđivati obrok povratnicima, a koje su aplicirale na Javni poziv Ministarstva", zaključila je ministrica Prvulović.