Ministrica Prvulović i ministar Hadžiahmetović u Zvorniku: Konkretnim projektima značajno će biti olakšan život povratnika

Ministrica za rad, socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović danas su posjetili Grad Zvornik i njegovu gradsku upravu, gdje su se sastali sa gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem i savjetnikom gradonačelnika Nedimom Čivićem.

Na sastanku je razgovarano o nizu aktivnosti koje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS provodi u cilju održivog povratka u entitetu RS, koje se na zadovoljstvo povratnika nastavljaju i unapređuju.

U vezi sa tim, ministrica Prvulović je sa gradonačelnikom Stevanovićem potpisala Sporazum o saradnji u cilju održivog povratka shodno kojem je u okviru Javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava za održivi povratak za povratnike van Kantona Sarajevo, koji je provelo Ministarstvo, Gradu Zvorniku dodijeljeno 366.752,77 KM za projekte asfaltiranja šest lokalnih puteva, izgradnju ulične rasvjete u dva povratnička naselja, te vodovodne mreže u jednom povratničkom naselju.

"Od navedenih projekata direktnu korist će imati 5.800 povratnika, dok je procijenjeni broj dodatnih, indirektnih korisnika svih benefita ovog projekta 5.600. Navedena finansijska sredstva su izdvojena u dobroj namjeri i uvjerenju da će realizacijom konkretnih projekata biti značajno olakšan život povratnika, kao i da dajemo značajan doprinos održivom povratku, ali i ostanku stanovništva u Bosni i Hercegovini", istakla je ovom prilikom ministrica Prvulović.

"Pored aktivnog rada i provođenja različitih aktivnosti za građane Kantona Sarajevo, sretan sam što putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS možemo pomoći izgradnju infrastrukturne mreže u povratničkim mjestima u entitetu RS", izjavio je istim povodom ministar Hadžiahmetović.

Ministrica Prvulović i ministar Hadžiahmetović su sa predstavnicima Grada Zvornika posjetili i Emmaus - Dnevni centar za djecu Zvornik koji kroz grupni i pojedinačni rad sa djecom organizuje veliki broj aktivnosti, te su sa uposlenicima Dnevnog centra razgovarali o izazovima sa kojima se susreću u radu, kao i mogućnostima institucionalne podrške njihovom radu.