PREDATI KLJUČEVI ZA OSAM POVRATNIČKIH PORODICA - informacija za javnost

 
Predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo posjetili su u petak povratničke porodice Ibre Konakovića, Arifa Hodžića, Šaćira Vatreša, Adila Bajića, Idriza Žige, Idriza i  Nazifa Čavčića, te Nazifa Avdića. Njihove kuće u selima Tmorni Do, Šatorovići, Živaljevići, Vratari, Štitkov Do, Čavčići i Purtići iz Opštine Rogatica obnovljene su po principu “ključ u ruke”, kako je planirano  realizacijom  Projekta “Povratak u Istočnu Bosnu, općine Rogatica, Pale, Novo Goražde, Prača, Ustikolina i Goražde – 2008. godina”.
 
Finansiranje sanacije 49 stambenih jedinica, među kojima je i ovih osam, obezbjeđeno je udruživanjem novčanih sredstava od 1.000.000,00 KM Ministarstva za rad, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, 500.000,00 KM Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i 250.000,00 KM Ministarstva stambene politike KS. Implementator Projekta je Humanitarna organizacija “Caritas”, koja u ovom projektu osigurava troškove implementacije.
 
Ovom prilikom, izvršen je tehnički prijem obnovljenih kuća, te uručeni ključevi povratnicima. 
 
Povratnici su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost, jer su im kuće napokon obnovljene, te naglasili da se nadaju i donacijama kojim će riješiti svoju egzistenciju, a svoj povratak učiniti održivim. U pogledu toga sa njima je obavljen i razgovor o njihovim željama i potrebama. Sve povratničke porodice su izrazile  želju za nabavkom motokultivatora sa dodatnom opremom.
 
U okviru navedenog projekta do danas je 31 stambena jedinica povratnika obnovljena i predata na korištenje, dok se sanacija preostalih 18 stambenih jedinica očekuje do kraja ove godine.