Ministrica Prvulović posjetila Sumero centar za podršku osobama s invaliditetom u zajednici

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ivana Prvulović i Edina Jakubović, šefica Odjeljenja za finansijsko-računovodstvene poslove u Ministarstvu, posjetile su Sumero centar za podršku osobama s invaliditetom u zajednici.

Razvojni potencijali socijalnih usluga i procesa deinstitucionalizacije u Kantonu Sarajevo, mogućnosti zajedničkog apliciranja na međunarodne fondove te održivost podrške osobama s invaliditetom u zajednici bile su teme sastanka kojem je uz predstavnike Ministarstva i Sumera putem video linka prisustvovao i Emir Nurkić iz Instituta za razvojni uticaj sa sjedištem u Washingtonu.

“Opredjeljenje Ministarstva je da se prevencija institucionalizacije i deinstitucionalizacija osoba s invaliditetom, kao reformski procesi u oblasti socijalne zaštite, koji se implementiraju u Kantonu Sarajevo kontinuirano nastavljaju i u narednom periodu. Smatram posebno značajnim naglasiti da su i korisnici usluge Stanovanje u zajednici uz podršku također iskazali zadovoljstvo uslugom i profesionalnim odnosom. Za resorno Ministarstvo je važno što zajednički pokrenuti reformski procesi pokazuju otvorenost i priliku za aktivno učešće svim akterima socijalne zaštite u našem Kantonu. Imajući u vidu pozitivne efekte dosadašnje saradnje, kao i potrebu kontinuiranog djelovanja Ministarstvo će nastaviti podržavati aktivnosti usmjerene na razvoj podrške u zajednici i unapređenje kvalitete života korisnika podrške“, izjavila je ministrica Prvulović tokom posjete.

"Novi zamah i novi ciklus partnerstva, saradnje sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je od strateške važnosti za sve aktere socijalne zaštite i procesa deinstitucionalizacije u Kantonu Sarajevo. U narednim mjesecima ćemo zajedno, i u kriznim vremenima poput trenutnog, raditi sve što je u našoj mogućnosti da se osobama s intelektualnim teškoćama obezbjedi bolji status u društvu i život dostojan čovjeka“, izjavio je Haris Haverić, domaćin susreta i direktor Sumero centra za podršku osobama s invaliditetom u zajednici.

Posjetu Sumero centru ministrica Prvulović je iskoristila i za razgovor i druženje sa korisnicima programa ''Stanovanje u zajednici uz podršku'' gdje se upoznala sa životnim pričama, ali i vrstama radne okupacije, osnaživanja za samostalni život i otvoreno tržište rada. U okviru Sumero centra pored sticanja vještina za život u lokalnoj zajednici, implementira se i niz praktičnih i teoretskih programa osnaživanja osoba s invaliditetom za rad u ugostiteljstvu, pomoćnim poslovima u kuhinji, održavanje čistoće i higijene te organska plastenička proizvodnja.

Resorno Ministarstvo za rad, Centar za socijalni rad KS i Sumero od 2017. godine zajednički rade na uspostavi novih modela socijalnih usluga i podrške osobama s invaliditetom i omogućavanje njihove uključenosti u lokalnu zajednicu, a do danas je u servise podrške u zajednici uključeno 30 mladih osoba s invaliditetom.