Prigodnim dječijim inkluzivno-zabavnim i kulturno-umjetničkim programom zatvorena „Dječija nedjelja“u Kantonu Sarajevo

Uz prigodan inkluzivno-zabavni i kulturno-umjetnički program kojeg su uglavnom izvela djeca, danas je u Domu mladih zatvorena ovogodišnja „Dječija nedjelja“ u Kantonu Sarajevo.  Program je započeo nastupom „Sarajevo drum orchestra“ u čijim su izvedbama istinski uživali svi prisutni. Nastavljen je poznatom numerom Arsena Dedića „Kad bi svi ljudi na svijetu“ te ovogodišnjim novitetom himnom „Dječija nedjelja“ u izvedbi hora Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ koja ostaje trajno na korištenje organizatorima ove manifestacije.

Službeno zatvaranje kratkim obraćanjem prisutnoj djeci, ali i njihovim roditeljima, nastavnicima i edukatorima označila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović.

„Ovogodišnji program imao je za cilj da odvojimo našu djecu od kompjutera, facebook-a, mobitela i mislim da se moramo kao društvo potruditi da djeca imaju što više ovakvih aktivnosti tokom cijele godine, a ne samo tokom ovih sedam dana 'Dječije nedjelje', jer je ovo mnogo zdraviji način odrastanja“, kazala je, između ostalog, ministrica Dautbegović.

Sa pozornice je upitala djecu je li im lijepo bilo tokom obilježavanja „Dječije nedjelje“ na što su joj ona jednoglasno potvrdno odgovorila.

Kako je istaknuto, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, a u saradnji sa 32 ustanove iz oblasti socijalne i dječije zaštite, obrazovanja, kulture i nevladinih organizacija, ove godine je realizirano mnoštvo edukativnih, inkluzivno-zabavnih, kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti. Njihov cilj je bila promocija prava djeteta, poboljšanje, društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih organizacija koje rade sa djecom i brinu o njima.

U nastavku programa svoje tačke imala su djeca iz Udruženja „Creativus“ sa izvedbom numere „Bee Happy“, male balerine i baletani iz Centra za kulturu sa baletnom tačkom „Izgubljeno blago“, male manekenke i manekeni iz JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece ''Mjedenica'', Latif Močević, Udruženje „Party time“ sa klovnovima i animacijom za prisutnu djecu, učenik i mladi muzičar Omar Hukić iz OŠ „Meša Selimović“ sa acapela izvedbom pjesme „Emina“, djeca iz vrtića JU „Djeca Sarajeva“ sa svojim „Španskim plesom“ te najmlađi članovi Kulturno-umjetničkog društva „Baščaršija“.

Tokom programa organizirana je i nagradna igra, te prigodnim poklonima nagrađeno troje djece iz publike.

Kako je kazala ministrica Dautbegović, od danas pa do naredne „Dječije nedjelje“ potrudit će se da primaju prijedloge aktivnosti svih obrazovnih ustanova koje se bave djecom, nevladinih organizacija, udruženja koje bi oni željeli da se pripreme i uvrste u program ove manifestacije sljedeće godine.

Azra Mulaomerović, kao voditelj projekta iz resornog kantonalnog ministarstva, je navela kako je provedeno 127 različitih aktivnosti koje su direktno bile usmjerene prema djeci.

„Mi smo jako zadovoljni, ali ono što je još bitnije zadovoljna su i naša djeca koja su bila glavni učesnici i konzumenti pomenutih aktivnosti“, rekla je Mulaomerović te podsjetila da je ovogodišnji slogan pod kojim su održane pomenute aktivnosti bio „Srećan ćeš biti, svijete, kad usrećiš dijete“.

Od aktivnosti je izdvojila održavanje Prve dječije skupštine, te najavila kako će se ona nastaviti organizirati i narednih godina.

„Dječija skupština je imala svoje dječije klubove zastupnika, a njome su predsjedavala djeca. Dali su i nekoliko svojih inicijativa. Zanimljivo je da su im gosti na zasjedanju bili predstavnici kantonalne zakonodavne i izvršne vlasti koji su primili na znanje ove dječije inicijative“, objasnila je  Mulaomerović.