Prihod od prodaje na Diplomatskom zimskom bazaru namijenjen je za pomoć djeci i mladima širom BiH

Diplomatski zimski bazar otvoren je u subotu u dvorani "Mirza Delibašić" KSC Skenderija gdje je više od 40 ambasada i međunarodnih organizacija posjetiocima ponudilo primamljiva i egzotična jela i pića, razne proizvode, rukotvorine. Prihod od prodaje je namijenjen za pomoć djeci i mladima širom Bosne i Hercegovine.

Na bazaru je oko 70 izlagača, koji su pripremili za svakog ponešto. Tu je, pored delikatesa, hrane, igraonica za djecu, muzika, ples, aukcija sa vrlo specifičnim unikatima kao što je printanje Hagade ili afganistanskog tepiha, za ljubitelje sporta alpinizam, a tu je i tombola gdje sretni za tri KM mogu osvojiti vrijedne nagrade.

Bazar je inače tradicionalni zimski obiteljski dobrotvorni događaj koji organiziraju članovi međunarodne zajednice u BiH u suradnji s lokalnim zajednicama, a bazar su podržali Vlada Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Članice Organizacionog odbora Zimskog diplomatskog bazara, supruge ambasadora u BiH, kao što je supruga italijanskog ambasadora u BiH Annarita Lippiello, zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Žsofia Kusenda, britanskog ambasadora u BiH Martina Field Klisović, grčkog ambasadora u BiH Anthoussa Diakopoulos, supruga EU savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova Anna Leko i druge izrazile su nadu da će ovaj sajam biti uspješniji od prošlogodišnjeg.

Lippiello je podsjetila je da je na prošlogodišnjem Bazaru sakupljeno rekordnih oko 200.000 KM, a tim novcem je potpomognuto 20 dobrotvornih organizacija širom Bosne i Hercegovine.

Izrazila je očekivanje da broj posjetioca bazara bude veći od prošlogodišnjih oko 15.000.

"Diplomatski zimski bazar“, kako je kazala ministrica za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović, uvod je u decembarske i januarske praznike te zahvalila suprugama ambasadora u BiH koje su nesebično radile na projektu.

"Možemo u jednom danu obići 40 država, probati njihovu hranu, proizvode, družiti se, a sav prihod od kupovine ide za nevladine humanitarne organizacije koje se brinu o djeci s poteškoćama u razvoju širom BiH", poručila je ministrica Dautbegović.