MINISTRICA ENDA PAVIĆ-PEČENKOVIĆ PRISUSTVOVALA CEREMONIJI URUČIVANJA DONACIJE HRANE JAVNIM KUHINJAMA

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić-Pečenković prisustvovala je ceremonija uručivanja donacije hrane, koja je organizovana u okviru projekta „BRAT – Balkanska ruta: prihvat u tranzitu“, a koju finansira Agencija za razvojnu saradnju Italije. Ceremonija je održana u prostorijama Udruženja Pomozi.ba.

Ministrica je u svom obraćanju istakla značaj ovog projekta za najugroženije članove društva. Posebno je naglasila vrijednost donacije hrane za pripremu toplih obroka, koja će biti od neprocjenjive koristi za šest lokalnih pučkih kuhinja u Sarajevu.

„Ova donacija predstavlja izvanredan primjer međunarodne solidarnosti i lokalne saradnje. Zahvaljujem se Caritasu Italije i Udruženju Pomozi.ba na njihovom neumornom radu i posvećenosti u pružanju pomoći najugroženijim članovima našeg društva. Ova donacija će omogućiti da se nastavi s pružanjem toplih obroka za izrazito ugrožene osobe, čime se direktno doprinosi njihovoj sigurnosti i dostojanstvu“, istakla je ministrica Pavić Pečenković u svom govoru.

Ministrica je također naglasila važnost ovakvih projekata u jačanju kapaciteta lokalnih socijalnih službi, promovišući održivost i dugoročnu stabilnost.

„Naša zajednička misija je osigurati potporu lokalnoj zajednici i osobama u pokretu. U tom kontekstu, važno je prepoznati značajnu ulogu javnih i pučkih kuhinja, koje neumorno rade na pripremi i distribuciji obroka“, dodala je Pavić-Pečenković.

Uručenju donacije prisustvovao je i ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza koji se prigodnim riječima zahvalio donatorima, bh. udruženjima i resornom Ministarstvu na nesebičnom promicanju solidarnosti i pomaganja kako osobama u socijalnoj potrebi tako i brojnim emigrantima koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini.

Datum: 
20.05.2024