Ministrica Prvulović: Sistemsko praćenje transparentnosti i efektivnosti plasiranih sredstava kroz programe zapošljavanja

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović je imenovala komisije za praćenje realizacije pojedinačnih podsticajnih mjera definisanih Programom mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevu u 2021. godini.

Komisije će vršiti neophodne aktivnosti sa ciljem veće kontrole i transparentnosti realizacije pojedinačnih podsticajnih mjera. U cilju ušteda u Budžetu Kantona Sarajevo članovi komisija neće ostvarivati naknadu za rad.

Podsjećamo da je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevu u 2021. koji se sastoji od slijedećih programa:

1. Sufinansiranje zapošljavanja “Posao za sve”;

2. Sufinansiranje zapošljavanja “Zlatna značka”;

3. Obuka, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba;

4. Sufinansiranje Javnih radova;

5. Sufinansiranje zapošljavanja mladih osoba koje su izašle iz sistema javne brige;

6. Sufinansiranje zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca-branitelja;

7. Sufinansiranje samozapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca-branitelja;

8. Sufinansiranje zapošljavanja demobilisanih boraca-branitelja u komunalnoj privredi.

Ukupna finansijska sredstva koja će biti izdvojena za realizaciju navedenih programa iznose 4.356.427,00 KM.

Ministrica Prvulović je istakla da podsticajne mjere imaju za cilj smanjenje nezaposlenosti, unapređenje tržišta rada i obezbjeđenje potrebnih kadrova u skladu sa zahtjevima poslodavaca i planovima razvoja privrede Kantona Sarajevo, a komisije će pratiti provođenje programa i njihovu transparentnost i efektivnost.