Brojni projekti uspješne saradnje Kantona Sarajevo i UNDP-ja

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković održala sastanak s predstavnicima UNDP-ja  na kojem je bilo riječi o realizacije zajedničkih projekata u Kantonu Sarajevo.

Razgovaralo se o realizaciji zajedničkog projekta "Uklanjanje arhitektonskih barijera za nepokretne i teško pokretne osobe", čiji je cilj izgradnja prilazne i druge infrastrukture kojom će se osigurati nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, odnosno nepokretnim i teško pokretnim osobama.

"Navedeni projekt predstavlja jedan od najboljih pokazatelja uspješne saradnje UNDP-ja i resornog Ministarstva. U ovoj godini Ministarstvo je osiguralo 1.000.000 KM za nastavak realizacije ovog projekta, a sve u cilju olakšavanja svakodnevnih životnih aktivnosti osoba sa invaliditetom", izjavila je ovom prilikom ministrica Pavić Pečenković.

Također, razgovarano je i o uspostavljanju "Banke hrane", s ciljem da se doprinese smanjenju siromaštva, gladi i rasipanja hrane. U tu svrhu, Ministarstvo je u saradnji sa UNDP-jem i predstavnicima drugih nadležnih institucija formiralo radnu grupu, čiji je zadatak kreiranje prijedloga najefikasnijeg načina za njeno funkcionisanje i dostavljanje takvog prijedloga na potvrđivanje Vladi Kantona Sarajevo.

Učesnici sastanka su razgovarali i o višegodišnjem problemu, odnosno neuslovnosti i nefunkcionalnosti objekta koji koristi ustanova socijalne zaštite Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba, kako bi se u dogledno vrijeme pristupilo rješavanju i ovog problema.