Delegacija Barcelone s ministricom Prvulović i ministrom Vranićem razgovarala o novim mogućnostima saradnje s Kantonom Sarajevo

Delegacija Grada Barcelone boravi u posjeti našem kantonu. Njihova misija se provodi u okviru projekta saradnje i finansira ga Gradsko vijeće ovog grada, a proizilazi i iz njegovog bratimljenja s Kantonom Sarajevo.

Delegaciju Barcelone je predvodila Laura Perez, zamjenica gradonačelnice Barcelone za socijalna prava, globalnu pravdu, feminizam i LGTBI. 

Ona je danas održala odvojene sastanke sa ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivanom Prvulović, te ministrom zdravstva, prof.dr. Harisom Vranićem. 

Gosti iz ovog prijateljskog katalonskog grada istakli su da su posebno zainteresovani za saradnju u oblasti borbe protiv nasilja u porodici. 

Iskazali su i spremnost za pružanje podrške jačanju institucionalnog i organizacionog okvira u Kantonu Sarajevo, te dodali kako ovoj program otvara nove mogućnosti saradnje.

“Grad Barcelona se može pohvaliti velikim izdvajanjima u oblasti socijalne zaštite, ali i dobrim praksama koje su komplementarne sa našim strateškim opredjeljenjima, našim planovima transformacija ustanova socijalne zaštite i razvoja socijalnih usluga. Dobili smo obećanje da će Grad Barcelona sa nama nesebično podijeliti stečena iskustva”, istakla je ministrica Prvulović, ovom prilikom.

Inače, u Sarajevu se danas održava i Konferencija o programima za prevenciju i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. 

U okviru posjete, delegacija Barcelone će prisustvovati i premijeri predstave “Još uvijek ima nekoga u šumi”, koju je također djelomično finansirao Grad Barcelona.