Donacija Ambasade NR Kine: Paketi sa hranom za korisnike Centralne kuhinje Crvenog križa KS

Ambasada Narodne Republike Kine u BiH osigurala je pakete s prehrambenim artiklima za 558 porodica koje su korisnici Centralne kuhinje Crvenog križa Kantona Sarajevo. Podjela paketa počela je danas na  Trgu heroja br. 45 u općini Novo Sarajevo, a nastavit će se i u narednim danima na 18 punktova Crvenog križa u sedam općina KS. Uručenju ove donacije prisustvovale su  ambasadorica NR Kine u BiH  Chen Bo i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Amela Dautbegović sa saradnicima te predstavnici Crvenog križa na federalnom, kantonalnom i općinskom nivou.


Savjetnica u Ambasadi Kine Li Yujie navela je da Kineska ambasada od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa našom zemljom realizira brojne humanitarne aktivnosti s ciljem pomoći i stanovnicima Sarajeva. Istakla je da je vrijednost ove donacije oko 11.000 KM, te da je kroz saradnju sa Crvenim križom Ambasada i ranije pomagala Centralnu kuhinju.


"Veoma smo zahvalni Ambasadi Republike Kine koja je osim paketa korisnicima, u ovoj godini donirala oko 18.858 KM za  adaptaciju kuhinje, uređenje priručnog magacina, fasade i portala  na objektu, te je finansirala nabavku zamrzivača, novih polica kao i opreme za uposlene u kuhinji", navela je predsjednica Crvenog križa KS Ajnija Omanić. Istakla je da se u ovoj kuhinji dnevno priprema 1.622  obroka hrane, a ona se vozilima distribuira na punktove u općinama  Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Ilijaš i Vogošća.


Ministrica Dautbegović je u ime resornog ministarstva zahvalila na ovoj donaciji i rekla da je ona  dobrodošla.


"I pored toga što Ministarstvo u potpunosti finansira nabavku namirnica za spravljanje toplih obroka u javnim kuhinjama, kao i namirnica koje se dijele u vidu suhih obroka u dane kada se hrana ne kuha, svaka donacija je dobrodošla jer će poboljašti kvalitet ishrane korisnika kojima je ova vrsta pomoći potrebna", istakla je ministrica Dautbegović i dodala da za sufinansiranje rada javnih kuhinja  Kanton Sarajevo na godišnjem nivou izdvaja oko 2.630.000 KM.