Ekonomsko-socijalno vijeće za područje KS o povećanju cijene gasa u FBIH

“Odluka Vlade FBiH o poskupljenju gasa za 30 posto još jedan je udar na privredu”, izjavio je uime Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić uoči današnje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje KS, dodajući da će privreda pretrpjeti čak 95 posto tog udara a pet posto ostali potrošači ovog energenta.

“Smatramo da je taj pristup nedopustiv i da bitno utiče na sposobnost i konkurentnost naših firmi. Povećati cijenu plina za 30 posto u vrijeme kada na svjetskom tržištu cijene stagniraju ili padaju je dokaz da se povlače potezi koji nisu u interesu poslodavaca”, istakao je Čengić.

Kazao je da pojedini poslovni subjekti kompletnu proizvodnju baziraju na korištenju plina, zbog čega će neminovno doći i do poskupljenja brojnih usluga i proizvoda, ukoliko se ne nađu adekvatna rješenja.

Očekivanja poslodavaca su da se odluka Vlade FBiH revidira, odnosno povuče ili da se iznađu druga odgovarajuća rješenja u saradnji sa Vladom KS.

“Javnost je upoznata da se Vlada KS obratila ovim povodom premijeru FBiH, ali on nas je uputio resornom federalnom ministru. Očekujemo da ćemo uskoro održati taj sastanak, gdje bismo, uključujući i predstavnike naših ministarstava i firmi ‘Sarajevogas’ i ‘Toplane’, trebali sagledati sve detalje Odluke Vlade FBiH o poskupljenju plina”, izjavio je premijer KS Edin Forto.

Naglasio je da je Kanton Sarajevo najveći potrošač gasa u FBiH, te da očekuje otvoren razgovor o tome koji su stvarni razlozi poskupljenja i projekcije Vlade FBiH “prema kojima će se onda Vlada KS  postaviti”.

Ministar u Vladi KS Malik Garibija i potpredsjednik ESV-a KS istakao je da je povećenje cijene plina “atak na privredu, ali i na postojeća i potencijalna radna mjesta”.

“Ovo je jedan veliki socijalni pritisak i mi moramo imati na umu ljude koji žive na egzistencijalnom minimumu za koje će ovo biti dodatno poskupljenje svih artikala usljed poskupljenja plina, što nas posebno brine”, istakao je ministar Garibija.