Milionske uštede: Vlada Kantona postigla sporazum za rješenje zgrada na Otesu

Vlada Kantona Sarajevo u proteklom je periodu intenzivno pregovarala i na posljednjoj sjednici usvojila Prijedlog ugovora kojim Kanton Sarajevo kupuje dvije zgrade sa 164 stana u kojim su smještene socijalno ugrožene porodice.

Malik Garibija, odlazeći ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo ističe da usvajanjem ugovora Kanton Sarajevo štedi najmanje 14 miliona KM u periodu do 2032. godine.

"Nakon cjelogodišnjih pregovora uspjeli smo postići sporazum koji donosi višemilionske uštede za Kanton Sarajevo i konačno rješava pitanje staro 18 godina, zbog čega je Kanton Sarajevo do sada gubio milionska sredstva. Ovo pitanje od 2002. godine do danas niti jedna vlada nije uspjela riješiti", ističe ministar Garibija.

Ministar napominje da je Kanton Sarajevo sve vrijeme bio u izrazito nepovoljnom ugovoru gdje se iz godinu u godinu uvećavala cijena zakupa koja je od početnih 692.000 KM porasla na 932.000 KM godišnje. Ukoliko se objekti ne kupe Kanton Sarajevo će do 2032. godine nastaviti plaćati zakup koji će nastaviti rasti i nakon 30 godina zakupa Kanton će morati izaći iz zgrada, vratiti ih u prvobitno stanje i predati nazad vlasniku.

"Uvidjevši da je u pitanju jedan od najvećih gubitaka po Kanton, postavili smo rješenje ovog pitanja među prioritete. Ugovor koji smo uspjeli ispregovarati podrazumijeva da izlazimo iz zakupa i preuzimamo vlasništvo nad zgradama odmah po osiguranju bankovne garancije. Dogovorena cijena je 12.235.000 KM što je značajno manje od obavljenog vještačenja, a ostavlja i dovoljno prostora za punu amortizaciju koštanja bankovne garancije. Također, ugovor dolazi sa jasnim otplatnim planom čime se u potpunosti briše mogućnost uvećanja roka otplate, te je postignut nulti efekat na Budžet Kantona, odnosno visina postojeće zakupnine će biti pretočena u otplatu i budžet Kantona Sarajevo neće imati dodatno opterećenje", navodi ministar Garibija.

Vlada je usvojila Prijedlog ugovora i uputila prema Skupštini na nadležno usvajanje. Objekti O-9 i O-10 imaju 164 stana, 18 poslovnih prostora, šest garaža i 60 parking mjesta. Posljednjim vještačenjem procijenjena cijena nekretnina je oko 13.100.000 KM. Raniji pokušaj kupovine zgrada iz 2008. godine predvidio je plaćanje oko 14.480.000 KM, ali nikada nije doveden do kraja. Revizija je više puta dala negativno mišljenje na ugovor o zakupu.