Ministar Garibija: Kanton Sarajevo će omogućiti sticanje radnog iskustva svima

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice usvojila odluku kojim se sva ministarstva, ustanove i institucije obavezuju da u roku od šest mjeseci prođu proces akreditovanja za dugoročno volontiranje i time otvore svoja vrata kako bi svi mladi u Kantonu Sarajevo mogli bez problema steći radno iskustvo.

Zakonom o volontiranju volonterska praksa je izjednačena sa radnim iskustvom i cilj je da se mladim ljudima omogući da lako mogu steći neophodno iskustvo i znanje koje će se ravnopravno vrednovati pri zapošljavanju u privatni i javni sektor.

Resorni ministar Malik Garibija ističe da se na ovaj način rješava pitanje dvostruke prepreke koji mladi imaju pri zapošljavanju, gdje se često diskvalificiraju zbog nedostatka radnog iskustva, iako nemaju mogućnost steći to iskustvo ili imaju iskustvo, ali im se godine provedene u volontiranju ne priznaju.

"Na evidenciji Službe za zapošljavanje imamo oko 13.000 nezaposlenih osoba do 30 godina, a čak 6.460 njih nema nikakvo radno isksutvo. Ti ljudi nemaju šansu na tržištu rada, diskvalifikovani su u startu zbog neposjedovanja radnog iskustva. S druge strane, nažalost, radno iskustvo se do sada najčeše sticalo samo ako imate poznanstvo ili ako vam se omogući da postanete dio pripravničkih programa. Radno iskustvo ne smije biti privilegija, ono mora biti pravo zagarantovano svima i to je upravo ono što sada omogućavamo u Kantonu Sarajevo", poručuje ministar Garibija.

Posebno zabrinjava činjenica da od oko 8.000 nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom čak 55 posto njih čine mladi. Zakon o volontiranju usvojen je još 2012. godine ali njegova implementacija je onemogućena nepristupanjem akreditovanju za dugoročno volontiranje. Odlukom Vlade Kantona Sarajevo ustanove i institucije Kantona Sarajevo će otvoriti svoja vrata mladim ljudima i omogućiti sticanje radnog iskustva svima koji to budu željeli.