Ministar Nenadić u posjeti SUMER-u: Podrška osobama s invaliditetom i teško upošljivim kategorijama

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić posjetio je Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije BiH SUMERO i ,tom prilikom, razgovarao sa direktorom ovog udruženja Harisom Haverićem, predsjednikom udruge ProReha Vedadom Vajzovićem, šefom programa „Stanovanje u zajednici uz podršku“ Nerminom Cocalićem te asistentom za operativne poslove u ovom Udruženju Aldinom Drndom.

Tokom ove posjete, ministar Nenadić je obavio razgovor i sa Grupom za samozastupanje osoba s intelektualnim teškoćama, koju je predvodila njena predsjednica Ajla Huseinović.

“Vrlo je značajno uzeti u obzir iskustva susjednih zemalja u kojima se suradnja nevladinog i civilnog sektora pokazala vrlo efikasnom, što je u konačnici i doprinijelo poboljšanju procesa deinstitucionalizacije”, naglasio je ministar Nenadić te dodao kako je ovo i jedan od načina da se podigne i kvalitet usluga.

Ovom prilikom, ministar se susreo sa korisnicima centra i uvjerio se kako oni imaju dobre uvjete boravka, a nudi im se i mogućnost da u budućnosti mogu iz ovih organiziranih centara samostalno živjeti, zaposliti se i na druge načine integrirati u društvo.

Oni su, zamolili ministra Nenadića da ih podrži u njihovim vannastavnim aktivnostima, jer se mnogi od njih bave sportskim i umjetničkim radom.

“Uvijek ću podržati sve vaše aktivnosti. Učinit ću da se u to uključe i druga resorna ministarstva koja bi vam mogla osigurati korištenje sportskih sala, pozorišta, muzeja pod povoljnim uvjetima ili besplatno”, poručio je ministar Nenadić.

Po njegovim riječima, suradnja vladinog i nevladinog sektora je bitna zbog pisanja zajedničkih projekata prema evropskim i drugim institucijama.

“Traži se da vlasti osiguraju fleksibilne budžetske stavke kako bi kroz različite oblike suradnje zajednički nastupili pred domaćim i međunarodnim donatorskim kreditnim i drugim institucijama, te na taj način ostvarivali neophodna finansijska sredstva i došli do resursa za unapređenje života ove prilično isključene kategorije naših sugrađana”, naglasio je ministar Nenadić.

Najavio je i da će sa Službom za zapošljavanje KS i Ministarstvom za socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice nastaviti započete aktivnosti na pripremi projekata upošljavanja osoba s invaliditetom o kojima se trenutno brinu ProReha i SUMERO.

Na sastanku su predstavnici centara ostvarili online vezu sa menadžerom u Institutu za razvoj u Sjedinjenim Američkim Državama Emirom Nurkićem - Kačaporom koji je naveo kako je spreman sva znanja do koji je ovaj institut došao, a koja se koriste u Americi i Evropi, prenijeti i na Kanton Sarajevo.

“Bitno je razviti kapacitete socijalno isključenih kategorija u KS i raditi na procesima deinstitucionalizacije što koriste sve zemlje i ostvaruju izuzetne rezultate”, obrazložio je menadžer Nurkić – Kačapor.

Ministar Nenadić se tokom posjete uvjerio da ovi centri raspolažu odličnim smještajnim kapacitetima, te najavio nastavak suradnje s njima, posebno kada su u pitanji procesi deinstitucionalizacije.