Ministar socijalne politike KS Malik Garibija obišao Prihvatilište za skitnice i prosjake: “Apelujemo na građane da hitno podijele informaciju o beskućnicima”

Zbog najavljenog zahlađenja i temperatura koje bi u toku noći mogle pasti i do minus 15 stapeni Celzijusa, ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija, danas je naložio da se napravi hitan presjek stanja registrovanih beskućnika te obišao Prihvatilište za skitnice i prosjake pri Gerontološkom centru u Sarajevu.

Ministarstvo je prethodno od Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo i od Gerontološkog centra  tražilo spisak registrovanih beskućnika. Konstatovano je da u Prihvatilištu trenutno ima 18 osoba, prisutna je fluktuacija broja smještenih osoba, a prosječan boravak je 19 dana. Dugoročni boravak vani u periodu kada vladaju minusi je izuzetno opasan i može biti fatalan, a opasnost je još veća u periodu ekstremne hladnoće kakva se očekuje večeras.

„Apelujemo na sve građane koji imaju saznanje o beskućnicima ili osobama koje iz drugih razloga nemaju adekvatan krov nad glavom i toplo ognjište da hitno reaguju pozivom prema Centru za socijalni rad ili policiji, kako bi se urgentno djelovalo i kako niko ne bi ostao na ulici“, poručio je ministar Garibija.

Rad Prihvatilišta organizovan je u jednom zasebnom, montažnom objektu, smještenom u dvorišnom prostoru Gerontološkog centra, sa osnovnim ciljem sprečavanja i suzbijanja prosjačenja i skitnje na području Kantona Sarajevo, kao i prihvata i privremenog zbrinjavanja osoba koje su se našle u stanju socijalne potrebe. Kapacitet objekta Prihvatilišta je 25 mjesta i njegova popunjenost i iskorištenost direktno ovisi od aktivnosti MUP-a Kantona Sarajevo i Centra za socijalni rad, uz čiju koordinaciju se obavljaju poslovi prijema u Prihvatilišta.

Usluge Prihvatilišta pružaju se licima koja su se zatekla u skitnji i prosjačenju na području Kantona Sarajevo, kao i licima koja su se iz bilo kojih razloga našla u stanju socijalne potrebe. Ovim licima se pružaju usluge prihvata, privremenog smještaja, ishrane i higijenske obrade.

„Da bismo se pobrinuli o svim ljudima treba nam sinergija građana, ustanova i Ministarstva. Prihvatilište je privremeno rješenje koje mora osigurati da nemamo nijednu osobu u Kantonu Sarajevo bez krova nad glavom. Međutim, ono je samo prolazna stanica odakle se najugroženje kategorije premještaju u druge ustanove i traži se najpovoljnije rješenje za njihovu situaciju. U narednom periodu ćemo se truditi da reformom socijalne politike učinimo ovaj proces bržim, efikasnijim, da niko ne bude primoran na skitnju i da uradimo sve što je u našoj moći kako bi svaki naš građanin imao krov nad glavom“, zaključio je ministar Garibija.