MINISTRICA DUBRAVIĆ POSJETILA POVRATNIKE U SELIMA OPŠTINE HAN PIJESAK - informacija za javnost

 

 
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Emina Dubravić sa saradnicima posjetila je jučer povratničke porodice Mesuda Palića, Hamzalije Palića, Hajre Hasanovića, Mehe Jusupovića, Mehmeda Mujkića i Mehmeda Hasanovića, kojima je nakon izvršenog tehničkog prijema uručila ključeve obnovljenih domova.
 
 Njihove kuće u selima Krivače, Podžeplje, Brložnik i Stoborani iz Opštine Han Pijesak obnovljene su u okviru realizacije Projekta “Povratak u Istočnu Bosnu, općine Višegrad, Rudo, Čajniče, Sokolac i Han Pijesak – 2008. godina”.
 
 Povratnici su, ovom prilikom, izrazili zadovoljstvo i zahvalnost, jer su im kuće napokon obnovljene, te naglasili da se nadaju i donacijama kojima će riješiti svoju egzistenciju i tako  povratak učiniti održivim. Tim povodom sa njima je obavljen i razgovor o njihovim željama i potrebama, pri čemu su sve povratničke porodice izrazile želju za nabavkom motokultivatora.
 
 U okviru pomenutog projekta obnovljene su i stambene jedinice povratnika Orhana Šehovića, Sune Kladanjčića, Fehima Mujezinovića, Fehrije Oruč, Rasima Turkovića iz sela Točionik, Šaševići, Pihvice, Novoseci i Parževići u Opštini Sokolac, kojima su ključevi uručeni u utorak 09. juna.
 
 Do sada je u okviru navedenog projekta sanirano 36 kuća, dok će se preostalih 9 stambenih jedinica sanirati u narednih 10 dana, kada je planirana primopredaja ključeva za jednu kuću u Opštini Čajniče i 8 kuća u Opštini Višegrad.
 
 Finansiranje sanacije stambenih jedinica obezbjeđeno je udruživanjem novčanih sredstava Ministarstva za rad, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo 1.000.000,00 KM, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica 500.000,00 KM i implementatora Projekta Humanitarne organizacije “Hilfswerk” Austria 200.000,00 KM.
 
 Pored navedenih 11 kuća, iz ušteđenih sredstava namijenjenih realizaciji Projekta “Povratak u Istočnu Bosnu – Faza II” saniran je i povratnički dom Edhema Kučanina iz sela Donje Babine na Sokocu.