Ministrica Pavić Pačenković o brizi za djecu bez roditeljskog staranja: Želimo jačati hraniteljstvo i olakšati njihovu integraciju u zajednicu 

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković  održala je sastanak s predstavnicima SOS Dječijih sela Bosne i Hercegovine s kojima je razgovarala o nastavku saradnje u cilju transformacije alternativne brige u SOS dječijem selu Sarajevo, s krajnjim ciljem potpune integracije SOS porodica u zajednicu.

„Želimo u ovom mandatu osigurati da djeca bez roditeljskog staranja budu zbrinuta u servisima u zajednici u skladu s UN Konvencijom o pravima djeteta i Smjernicama za alternativno zbrinjavanje djece, kroz individualiziranu brigu o djeci u malim grupama ili porodičnom obliku brige. Da bismo to osigurali bitno nam je da jačamo hraniteljstvo, da sistemski razvijamo preventivne usluge i usluge podrške mladima nakon napuštanja brige. Potrebno je da značajno transfromišemo servise koji se bave smještajem djece u Kantonu Sarajevo, na prvom mjestu Dom Bjelave i SOS Dječije selo Sarajevo koji brinu o najvećem broju djece bez roditeljskog staranja. Odlučni smo da idemo u ovom smjeru, da upravljamo procesom i osiguramo neophodnu podršku“, poručila je ministrica Pavić Pečenković.

Predstavnici SOS Dječijih sela BiH predstavili su postojeći proces potpune integracije SOS porodica u zajednicu kao konačni iskorak ka punoj transformaciji alternativne brige o djeci bez roditeljskog staranja u okviru ove organizacije, ali i nadogradnju postojećih i razvoj novih preventivnih servisa. 

Ministarstvo je izrazilo punu spremnost da podrži SOS Dječija sela BiH na putu transformacije i nadgleda ovaj proces, kako bi djeca bez roditeljskog staranja imala natprosječno kvalitetnu i stabilnu brigu, u skladu s najboljim svjetskim praksama i iskustvima.

Dogovoreni su konkretni naredni koraci koji trebaju rezultirati skorim potpisivanjem novog sporazuma i protokola o saradnji, te intenzivnom saradnjom u najboljem interesu djece i mladih bez roditeljskog staranja u Kantonu Sarajevo.