Ministrica Prvulović u posjeti Vrhbosanskoj nadbiskupiji: Saradnja svjetovne i duhovne vlasti je važna karika u lancu mira i suživota u Bosni i Hercegovini

Ministrica za rad, socijlanu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović i njena pomoćnica za socijalnu politiku Slavica Gorančić posjetile su danas Vrhbosansku nadbiskupiju gdje ih je ugostila delegacija Vrhbosanske nadbiskupije u sastavu članovi Ordinarijata Vrhbosanske nadbiskupije, gospoda dr. sc. mons. Slađan Ćosić, generalni vikar, Preč. Mladen Kalfić, kancelar i Mr. sc. vlč. Dražen Kustura, predstojnik Ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije.

Ministrica Prvulović je ovom prilikom posjetila Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Predškolsku ustanovu Sv. Obitelj, Pučku kuhinju Jelo na kotačima Sarajevo i Centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Sa članovima Ordinarijata i ravnateljima navedenih ustanova ministrica Prvulović je razgovarala na temu socijalnih projekata i projekata u radu s migrantima koje samostalno realizuju ove ustanove, te o mogućnostima za zajedničko djelovanje. Razgovaralo se i o unaprijeđenju aktivnosti koje se već provode zajedničkim snagama u oblasti javnih kuhinja i boravka djece u predškolskim ustanovama koje se subvencioniraju iz Budžeta Kantona Sarajevo sa pozicije Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Ministrica Prvulović je posebno zamolila Vrhbosansku nadbiskupiju za pomoć u promociji hraniteljstva kao posebnog oblika alternativnog zbrinjavanja djece i odraslih, kako bi se uz finansijsku podršku Kantona Sarajevo što većem broju lica osigurao porodični smještaj i zaštita u hraniteljskim porodicama koje obezbjeđuju sigurnu i podsticajnu sredinu za razvoj pružajući adekvatnu njegu i brigu o zdravlju, obrazovanju, osamostaljivanju, te očuvanju ličnog, porodičnog i nacionalnog identiteta.

“Cijenimo doprinos vjerskih zajednica u funkcionisanju sistema socijalne zaštite i zaštite porodice. Današnji sastanci su važni jer njima šaljemo poruku da želimo raditi zajedno s ciljem kreiranja boljeg društva. Plodovi razgovora kojima pristupamo otvorenog uma i srca mijenjaju svijet i bosanskohercegovačko društvo nabolje”, istakla je ministrica Prvulović.