Ministrice Prvulović i Hota-Muminović posjetile centar Ušivak: Uključiti migrantsku djecu u procese formalnog obrazovanja

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i posebna povjerenica Vlade KS za pitanja migracija Alma Tabaković posjetile su danas Privremeno-prihvatni centar Ušivak.

Povodi ovoj posjeti su mogućnosti uključivanja djece iz Ušivka u procese formalnog obrazovanja, razgovor o procesima starateljstva, ali i uvid i provjera trenutne situacije u ovom kampu. Posjeta je organizirana u saradnji sa Službom za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine i Službom za socijalni rad Općine Hadžići.

Ovom prilikom, naglašeno je i kako Vlada KS putem povjerenice Tabaković prati situaciju kada je u pitanju humanitarni izazov sa kojim se u okviru aktuelnog pitanja migracija suočava Kanton.

"Nastojimo osigurati da ljudi u pokretu i migranti dobiju najveći nivo servisa u Kantonu Sarajevo. Od posebnog interesa su svakako porodice sa djecom, osobe u riziku i djeca bez pratnje", rekla je ministrica Prvulović.

Dodala je i kako je Ušivak danas posjetio i novi direktor Kantonalnog centra za socijalni rad Mahir Delić, kako bi na licu mjesta sagledao sve njegove nadležnosti i sa čim će se suočavati u narednom periodu.

Ministrica Prvulović je potcrtala kako je primarni interes resornog ministarstva koje predvodi ojačavanje svih aktera nad kojima se provodi proces zaštite.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, prema riječima ministrice Hota-Muminović, poduzima pripremne aktivnosti sa ciljem uključivanja djece iz migrantskog kampa Ušivak u formalno obrazovanje, jer je ljudska i moralna obaveza svih nas da pružimo najbolje moguće uvjete ovoj djeci.

"Oni su tu često u tranziciji, ne zadržavaju se dugo, i u ovoj fazi dok su tu, trebaju ponijeti bar neka lijepa sjećanja sa ovog teškog puta na koji su krenuli sa svojim roditeljima, a neki čak i sami", kazala je ministrica Hota-Muminović.

Navela je i kako uključivanje migrantske djece u formalno obrazovanje ne bi bila nikakva novina.

"U 2019. cijelu školsku godinu su učenici iz migrantske populacije bili uključeni u naše redovno obrazovanje. Pandemija je to usporila i zaustavila, ali je sad vrijeme da ponovo konsolidujemo redove i uradimo ono što bi bilo prema međunarodnim standardima", naglasila je ministrica Hota-Muminović.