Ove sedmice završetak rekonstrukcije zgrade za raseljene i osobe u stanju socijalne potrebe u Hrasnici

Radovi na rekonstrukciji zgrade Kolektivnog centra u Hrasnici, koja je sada pretvorena u stambeni objekat sa 33 stana, biće završeni u toku ove sedmice, najavila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović.

“Zaista sam sretna što smo prošle godine zatvorili posljednji kolektivni centar u Kantonu Sarajevo, te što sada imamo novu zgradu u koju će useliti osobe koje godinama čekaju na rješavanje stambenog pitanja. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo kontinuirano provodi aktivnosti s ciljem rješavanja stambenog pitanja raseljenih lica i lica u stanju socijalne potrebe”, istakla je ministrica Prvulović.

Po njenim riječima, Ministarstvo je u okviru Projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja” - Podprojekt Kanton Sarajevo, od prošle godine  intenzivno poduzimalo neophodne radnje s ciljem zatvaranja Kolektivnog centra u Hrasnici i njegovog pretvaranja u objekt kolektivnog stanovanja sa 33 stambene jedinice.

Podsjetila je da je, na prijedlog Ministarstva, Vlada Kantona Sarajevo je 12. maja 2022. godine donijela “Program stambenog zbrinjavanja raseljenih porodica i porodica u stanju socijalne potrebe koje su privremeno smještene u Kolektivnom centru Hrasnica”, s ciljem osiguravanja adekvatnog smještaja osoba koje su živjele u objektu nad kojim će se vršiti rekonstrukcija.

Skupština Kantona Sarajevo je, potom, u julu ove godine donijela Odluku o obezbjeđivanju stambenog zbrinjavanja lica koja nisu u mogućnosti stamostalno riješiti stambeno pitanje na području Kantona Sarajevo, a kojom je, između ostalog, utvrđeno ko su lica koja nisu u mogućnosti riješiti stambeno pitanje, kao i cilj stambenog zbrinjavanja, pokretanje postupka i druga pitanja od značaja za ovaj postupak.

„Na prijedlog Ministarstva, Vlada KS je krajem jula donijela Odluku o stambenom zbrinjavanju korisnika kolektivnih i alternativnih smještaja kroz implementaciju projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem omogućavanja javnih stambenih rješenja” u okviru projekta CEB II – Podprojekat Kanton Sarajevo, kojom su utvrđeni kriteriji za dodjelu stambene jedinice, visina i način plaćanja zakupnine i druga pitanja. U skladu sa navedenim odlukama, Komisija za odabir korisnika je sačinila Listu preporučenih korisnika i istu dostavila Komisiji za identifikaciju korisnika“, pojasnila je ministrica.

Rekonstrukcija objekta Kolektivnog centra u Hrasnici je izvršena u sklopu navedenog Projekta koji implementiraju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Ilidža.

Učešće Kantona Sarajevo u ovom projektu iznosi oko 3.700.000 KM u imovini. Ostatak sredstava u iznosu od oko 1.500.000 KM je obezbijeđen iz kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope.

Ministarstvo je također obezbijedilo finansijska sredstva za potrebne priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Korisnici će useliti u svoje nove domove odmah po okončanju procedura tehničkog prijema i izdavanja upotrebne dozvole.