Posjeta Crkvi sv. Ante Padanovskog i Franjevačkom samostanu

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković, te zastupnici u Skupštini KS Davor Čičić i Irfan Čengić posjetili su danas Crkvu sv. Ante Padanovskog i Franjevački samostan u Sarajevu. 

Delegaciju Kantona Sarajevo ugostili su fra Stipan Radić i fra Ivan Šarčević sa suradnicima. 

Franjevački samostan sagrađen je 1894. godine po projektu Karla Paneka, u duhu neogotike, a crkva 1912. po projektu Josipa Vancaša. 

"Ovdje smo po pozivu predstavnika crkve Sveti Ante i ovim dolaskom želimo uspostaviti suradnju s vjerskim zajednicama. Obaveza organa vlasti je da tu suradnju razviju na najbolji mogući način, te želimo da dobijemo mišljenja i sugestije od predstavnika vjerskih zajednica. Suradnja se tiče međusobnog odnosa i načina komuniciranja organa vlasti i vjerskih organa, prije svega u finansijskoj pomoći radu vjerskih zajednica. Kroz ovakav vid pomoći nastojimo podržati održivi povratak na području Kantona Sarajevo", rekla je ministrica Pavić Pečenković, naglasivši i kako je cilj da se realizuje ono što je već utvrđeno nacrtom Sporazuma o saradnji s vjerskim zajednicama na području Kantona Sarajeva, prije svega poštujući odredbe zakona koji je donesen na nivou države o saradnji s vjerskim zajednicama i crkvama. 

"Franjevački samostan je važan duhovni pokretač života u Gradu Sarajevu. Ovo je kuća molitve, mira, kuća u kojoj se puno čita i razmišlja i potrebna nam je komunikacija sa svim razinama života našeg Kantona, kako bi naša duhovnost bila što dinamičnija", kazao je gvardijan Franjevačkog samostana, fra Ivan Šarčević naglasivši kako su franjevci zadovoljni odnosom institucija Kantona Sarajevo prema njima.