POVRATNICIMA U ISTOČNU BOSNU KLJUČEVI SANIRANIH KUĆA

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Emina Dubravić juče je sa predstavnicima humanitarne organizacije „Hilfswerk Austria“ uručila ključeve saniranih stambenih jedinica povratničkim porodicama Mehemeda Gadže iz sela Sudići u Opštini Čajniče i Mustafe Zukića iz Bjelogoraca u Opštini Rogatica. Njihovi domovi sanirani su ušteđenim sredstvima koja su izdvojena za realizaciju Projekta „Povatak u Istočnu Bosnu, opštine Višegrad, Rudo, Čajniče, Sokolac i Han Pijesak -2008 godina“. Od ušteđenih sredstava završena je i sanacija pristupnih puteva na mostovima rijeke Bistrice u Mjesnoj zajednici Varoš, na području Opštine Kalinovik.
Podsjećamo, sredstvima u iznosu od 1.700 000,00 KM,  od kojih je  Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo izdvojilo 1.000.000,00 KM, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica 500.000,00 KM, a implementator projekta „Hilfswerk Austria“ i UNHCR 200.000,00 KM, ukupno je sanirano 47 stambenih jedinica porodicama koje sa priznatim statusom raseljenih lica privremeno borave na području Kantona Sarajevo, te  pomenuti pristupni putevi.
Prmopredaji ključeva i radova na sanaciji stambenih jedinica i puteva, prisustvovali su i predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te opština Kalinovik, Čajniče i Rogatica.