Predstavnici Kantona Sarajevo posjetili porodični dom višečlane porodice na Soukbunaru, koji je jučer oštećen u požaru

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović jučer je, u pratnji direktora Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tarika Smailbegovića i šefice Službe socijalne zaštite Centar Kantonalnog centra za socijalni rad Ende Pavić Pečenković, odmah po saznanju, obišla stambeni objekt u naselju Soukbunar oštećen u požaru, a u kojem živi višečlana porodica.

Ovom prilikom, ministrica i njeni saradnici su na mjestu dešavanja ovog nesretnog događaja obavili neposredni razgovor sa članovima ove porodice, koji je noć prije oštećen u požaru.

Na licu mjesta je konstatovano da su dvoje maloljetne djece iz porodice adekvatno privremeno stambeno zbrinuti, te je procijenjeno da nije potrebno obezbijediti njihov smještaj i zaštitu u Kantonalnoj javnoj ustanovi Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Porodica je upoznata i sa pravima koja im, usljed ovog nemilog događaja, pripadaju na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, te pozvana da se u slučaju potrebe dodatno obrati nadležnoj službi socijalne zaštite.

“Najvažnije je da u ovom događaju nije bilo ljudskih žrtava, niti povrijeđenih. Službe Kantona Sarajevo će u skladu sa svojim nadležnostima poduzeti aktivnosti u cilju sanacije posljedica ovog nemilog događaja”, istakla je ministrica Prvulović.