“Skupa u školskim klupama” moto Međunarodnog dana osoba s Down sindromom: Vrtići i škole trebaju postati inkluzivniji

"Skupa u školskim klupama, te da niko ne bude izostavljen", slogan je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana osoba s Down sindromom, kojeg su ove godine prenosili i svi ministri u Vladi Kantona Sarajevo predvođeni premijerom Edinom Fortom. Oni su se, kako bi i na ovaj način izrazili podršku ovim osobama i njihovoj integraciji u društvo, pridružili šetnji, te obuli i šarene čarapice koje ujedno i simboliziraju ovaj Međunarodni dan, jer ih ljudi sa ovim oblikom poteškoće ne mogu upariti.

Ovim povodom, organizovana je šetnja od trga ispred BBI Centra do Katedrale kako bi se i na ovaj način skrenula pažnja javnosti na pravo djece s invaliditetom na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje od najranije predškolske dobi, a "Leave no one behind" poruka je koju su poslali članovi Udruženja Život sa Downovim sindromom FBiH u saradnji s organizacijom Svjetski dan osoba s Down sindromom - WDSD.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić istakla je kako inkluzivno obrazovanje treba omogućiti svakom djetetu podjednako pravo na školovanje. Treba osigurati i bolju podršku centara za specijalni odgoj, koji imaju svoje resurse i to mogu.

“Ove godine izdvojeno je po prvi put milion i devetsto KM za inkluziju, izradit će se i Akcioni plan strategije za inkluziju, ali će određena sredstva biti usmjerena i nevladinim organizacijama, jer sistem još uvijek nije toliko jak da može sam da riješi ovaj problem”, naglasila je ministrica Bogunić.

Pred Katedralom je ministrica zajedno sa dječakom Kenanom pročitala izjavu u kojoj je dala obećanje da će svi zajedno stvarati društvo jednakih mogućnosti i prilika, te da će svako dijete u školi učiti u skladu sa svojim mogućnostima.

Zajedno su, između ostalog, poručili kako bi vrtići i škole trebali postati inkluzivniji, te biti prvi i najvažniji dokaz inkluzivnosti našeg cijelog društva, kao i da ove ustanove postanu mjesta na koja će roditelji s povjerenjem i zadovoljstvom slati svoju djecu jer će znati da im je omogućeno da zajedno sa svojim vršnjacima stiču kvalitetno obrazovanje.

Na kraju su ministrica Bogunić i dječak Kenan potpisali izjavu.