Ulogom supervizora ojačati integritet javnih institucija

Od sada će se svi prijemi u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u javnom sektoru u Kantonu Sarajevo vršiti na osnovu obaveznog javnog konkursa i pod nadzorom supervizora, poručio je to šef Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić na današnjoj edukaciji za supervizore.

Kako je naveo ovo je definisano novom vladinom uredbom o postupku prijema u radni odnos koja je stupila na snagu 08. marta ove godine, a već sutra će se na sjednici Vlade naći Lista supervizora, kako bi se što prije krenulo s provođenjem uredbe.

"Uredba bi trebala da spriječi dosadašnje probleme koji su detektovani prilikom upošljavanja, te omogući transparentnost i vrati povjerenje u rad institucija”, istakao je Kafedžić.

Po riječima ministra za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malika Garibije supervizor je novi instrument u borbi protiv korupcije i uvjeren je da će oni koji su imenovani za to smanjiti prostor za korupciju.

“Vaš zadatak nije da utičete na izbor komisije nego da pratite da sve prođe transparentno, a operativni dio provodi Ured za borbu protiv korupcije. Moguće je da će se u međuvremenu pokazati da smo nešto previdjeli, ali uz vaše sugestije s terena to ćemo svakako popravljati. Ukoliko se ovo pokaže kao kvalitetno rješenje spremni smo da supervizore uvedemo i u procese praćenja tenderskih procedura i dodjele grant sredstava”, naglasio je ministar Garibija.

Na edukaciji je rečeno kako je uloga supervizora bitna i presudna, jer utiče na krajnji ishod konkursnog procesa.

S obzirom da je javni sektor podložan korupciji, na ovaj način će se pokušati djelovati i na percepciju javnosti i jačanje integriteta institucija.

“Supervizori su uposlenici zavoda, agencija, direkcija, upravnih organizacija, ali i predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora. Na listi ne može biti uposlenik Ureda niti osoba koja radi kod poslodavca koji provodi javni oglas”, potcrtao je Kafedžić.