MINISTRICA PAVIĆ PEČENKOVIĆ, NAČELNIK ČENGIĆ I DIREKTORICA DŽONLAGIĆ O AKTIVNIM POLITIKAMA ZAPOŠLJAVANJA

Ministrica za rad, socijalnu politku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković danas je održala je sastanak s načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo Irfanom Čengićem i direktoricom Službe za zapošljavanje KS Aminom Džonlagić. Razgovarano je o programima usmjerenim na poticanje zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti u 2024. godini.

Radi se o sedam programa Vlade Kantona Sarajevo, u okviru kojeg su dati poticaji zapošljavanju najboljih studenata i neophodnog kadra u naučno-obrazovnim ustanovama, kao i doktora medicine, veterine i stomatologije, nezaposlenih osoba sa VSS i VŠS, te poticaj pokretanju djelatnosti i samozapošljavanju.

U cilju stimuliranja zapošljavanja teško zapošljivih i ugroženih kategorija nezaposlenih osoba, a u svrhu izvršavanja poslova od šireg društvenog interesa predviđena je i realizacija Programa zapošljavanja u komunalnoj privredi, šumsko-uzgojnim radovima, socijalnoj zaštiti, kulturi i sajamskim manifestacijama.

Ministrica Pavić Pečenković istakla je kako na tržištu rada u Kantonu Sarajevo postoji deficit i nedostatak stručne radne snage koju poslodavci teško mogu naći i zadržati.

“Kroz ovakve poticajne mjere stimuliše se isplata većih plata nedostajućim kadrovima i ostanak u Kantonu Sarajevo”, naglasila je ministrica i istakla važnost učešća svih aktera i različitih nivoa vlasti u realizaciji ovih programa.

Načelnik Čengić govorio je o mogućnostima za zapošljavanje radnika sa biroa za potrebe novoosnovanog Javnog preduzeća Općine Stari Grad.

“Jedan od ciljeva iz Strategije razvoja je otvaranje radnih mjesta i konkurentnost privrede. Želimo aktivno sudjelovati u politikama zapošljavanja, a na ovaj način pružila se prilika da ponudimo zaposlenje u našem novom preduzeću nezaposlenim osobama, putem Službe za zapošljavanje. Ovo neće biti samo sezonska mjera zapošljavanja, Općina otvara održiva radna mjesta u komunalnoj privredi”, istakao je načelnik Čengić.

Iskoristio je i priliku da pozove sve zainteresirane da se prijave na javne pozive i iskoriste priliku da sudjeluju u ovim programima zapošljavanja.

Datum: 
26.03.2024