U O.Š. Hrasno implementiran projekt uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe sa poteškoćama u kretanju

U Osnovnoj školi "Hrasno" implementiran je projekt uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe sa poteškoćama u kretanju. Na objektu škole izvršena je ugradnja lifta i formiran prilagođeni toalet za osobe sa invaliditetom. Vrijednost radova iznosi 86,395.19 KM.


Projekt realizira Vlada KS sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, sa ciljem izgradnje prilazne i druge infrastrukture kojom će se osigurati nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, nepokretnim i teško pokretnim osobama. Planirano je izvođenje radova na ukupno 44 objekta u oblasti socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja. Do sada su završeni radovi na devet javnih objekata.


"Projekt kojim uklanjamo arhitektonske barijere osobama sa poteškoćama u kretanju u javnim ustanovama i institucijama Kantona Sarajevo smatramo veoma važnim. U Ministarstvu i Vladi radujemo se realizaciji aktivnosti uklanjanja arhitektonskih barijera u svakoj pojedinačnoj ustanovi odnosno instituciji, jer ona znači otvaranje vrata osobama sa poteškoćama u kretanju na tom konkretnom mjestu u smislu kreiranja prijateljskog okruženja za korisnike usluga, sadašnje i buduće zaposlenike, posjetioce sa poteškoćama u kretanju. U širem kontekstu uklanjanje barijera znači kreiranje jednakih šansi za sve, što je naše trajno opredjeljenje", rekla je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Ivana Prvulović prilikom današnje posjete školi.


Izvršni direktor Udruženja distrofičara KS Almir Šahmanija, direktor Udruženja slijepih KS Fikret Zuko i direktorica škole Nermina Planinčić izrazili su zadovoljstvo i zahvalnost Vladi KS na realizaciji ovakvih projekata, koji imaju za cilj opštu pristupačnost osobama sa invaliditetom u sve javne ustanove, uključujući i škole.