Obilježena 18. godišnjica od stradanja 43 Sarajlija kod Gradske tržnice

U znak sjećanja na 43 ubijenih Sarajlija ispred Gradske tržnice, delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra kod spomen obilježja u ulici Mula-Mustafe Bašeskije.
Tog tragičnog dana ubijeni su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.
Masakr se dogodio prije 18 godina, kada je teško ranjeno još 84 građana Sarajeva od eksplozije minobacačke granate ispaljene iz pravca Trebevića. Pored delegacije Kantona Sarajevo, mnogobrojna rodbina, prijatelji, komšije te delegacije svih nivoa vlasti i nevladinih organizacija, tiho i dostojanstveno, uz pominjanje imena stradalih, položili su cvijeće te odali počast stradalim sugrađanima minutom šutnje i učenjem fatihe.
U prigodnom obraćanju, u ime Kantona Sarajevo koji je i ove godine organizirao obilježavanje ove tužne godišnjice, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Muamer Bandić je istakao da je u vremenu pokušaja prekrajanja novije historije Bosne i Herecgovine, naša obaveza da njegujemo kulturu sjećanja i govorimo istinu i samo istinu. “Nikada se nećemo umoriti od prezentiranja istine i traženja pravde, kako bi naši stalno ponavljani zahtjevi bili do kraja ispunjeni kroz konačno privođenje pravdi i adekvatno kažnjavanje svih počinilaca ovakvih nedjela”, poručio je ministar Bandić.
Šemsa Hodžić, tetka ubijene Jasmine Hodžić, došla je na mjesto njenog stradanja i uz jecaje položila cvijeće na mjesto na kojem je zauvijek prekinut život njene bratične u 33. godini. I Amira Topčagić svake godine dođe da položi cvijeće na mjestu gdje je poginula njena majka Halida Cepić. Drhtavim glasom prisjetila se tog dana.
"Mama je dobila povišicu za penziju i otišla je na pijacu da kupi namirnice da ima za Ramazan. Bila je u centru eksplozije. Rekli su mi da je zakoračila u trenutku kada je eksplodirala granata i bila je na mjestu mrtva", prisjetila se Amira koja je također ranjena tog dana ali u drugom nemilom događaju. Dodala je da je svake godine na sedam dana prije masakra sanja. "Bila sam jako vezana za nju. Samo me je vjera održala u životu", kroz suze je kazala Amira.