Ministar Bandić i načelnica Ditrich posjetili Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba:Poboljšanje uvjeta boravka korisnika naš su cilj

Iznalaženje mogućnosti za poboljšanje uvjeta boravka korisnika u Kantonalnoj javnoj ustanovi „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba“, te prezentacija konkretnih projekata vezanih za sanaciju odjela psihijatrije i kuhinje u ovoj ustanovi bili su povod susreta ministra za rad, socijalnu politiku,raseljena lica i izbjeglice KS Muamera Bandića i direktorice ove ustanove Nafe Dizdarević sa načelnicom općine Wangen – Stuttgart Beate Ditrich.

„U namjeri da poboljša uvjete boravka u ovoj ustanovi korisnicima koji pripadaju socijalno najosjetljivijim kategorijama našeg stanovništva Ministarstvo koristi sve mogućnosti kako bi osiguralo dodatna sredstva za ovu namjenu“, kazao je ministar Bandić, te dodao da je i ovaj susret imao za cilj realizaciju pomenutog, jer je upravo to jedan od prioriteta resornog ministarstva na čijem je čelu.
Istakao je i da je Ministarstvo u tom smislu nedavno osiguralo sredstava za realizaciju sanacije sanitarnog čvora u objektu, a što je i bilo dogovoreno tokom prethodne posjete ovoj ustanovi.
Načelnica Ditrich je rekla da će predložene projekte prezentirati općini i gradu iz kojeg dolazi, te se angažovati na iznalaženju neophodnih novčanih sredstava za njihovu realizaciju.
Ovom prilikom, direktorica Dizdarević je načelnicu Ditrich informisala da je u ovoj ustanovi trenutno smješteno 250 punoljetnih lica sa dijagnozama psihičkog i fizičkog invaliditeta i teških neizlječivih bolesti.
„Među njima je veliki broj slabo pokretnih i invalidnih lica kojima je za postizanje bilo kog stepena oporavka potreban svakodnevan rad. Inače, ova ustanova čini značajan resurs Kantona Sarajevo kada je u pitanju socijalno zdravstveno zbrinjavanje, ali i razvoj hronične i palijativne njege na ovom području“, dodala je Dizdarević.
Također je istakla i da su, svjesni činjenice da je u KS-u veoma teška finansijska situacija, sa projektima aplicirali u nekoliko ambasada i međunarodnih organizacija, a prva koje je prepoznala njihov trud i zalaganje bila je Ambasada SR Njemačke koja je osigurala sredstva za sanaciju sobe za rehabilitaciju.
„Ono po čemu smo jedinstveni u KS-u, ali i šire, jeste da imamo osobe sa po nekoliko dijagnoza, osobe bez ijednog člana porodice koje su godinama živjele na ulici bez ikakvih navika, obaveza, njege, ali i one koji imaju potomke, prijatelje i rodbinu, ali su teško oboljeli, te su iz bolnice, gdje im više ne mogu pomoći, upućeni nama na njegu“, ističe Dizdarević.
Kapaciteti Ustanove su popunjeni, ali uvijek se može pronaći dodatno mjesto ukoliko je potrebno. Niko se ne vraća sa vrata, svakoj osobi koja dođe ponudi se sve što je u nadležnosti Ustanove i mogućnostima osoblja.
„Nije lahko raditi ovdje. Zahtjevi korisnika su brojni i veoma su šaroliki. Naša ustanova je organizovana tako da su korisnici, u odnosu na dijagnoze i psihofizičke sposobnosti, raspoređeni u neki od odjela, odjel za paraplegičare, odjel Hospis njege (palijativna njega), odjel demencije, psihijatrijski odjel, ženski i muški pokretni odjel“, dodala je direktorica Ustanove.
Nakon susreta, ministar Bandić, direktorica Dizdarević, načelnica Ditrich i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varija Nikolić obišli su prostorije u kojima borave korisnici usluga ove ustanove.